Neurofeedback sportolóknak, zenészeknek, mindenkinek!

2021.02.12

A neurofeedback,  egy agyhullám tréning, amely egyrészt egy terápiás eljárás bizonyos tünetekkel járó állapotok javítására, másrészt egy modern tanulási rendszer, amellyel fokozni lehet az agy teljesítményét. Egy speciális tükör, melyben az agy elektromos tevékenységét látjuk. Másik nevén EEG-biofeedback tréning.

Egyrészt egy terápiás eljárás, amely képessé teszi az egyént arra, hogy a saját idegrendszerében rejlő tartalékok felszabadításával, működésének optimalizálásával bizonyos betegségektől megszabaduljon, életminőségét javítsa, egészségét kiteljesítse, teljesebb és sikeresebb életet éljen. Másrészt a neurofeedback, vagy  az egyik legmodernebb tanulási rendszer, amely az agyműködést az agyhullámok monitorozásán keresztül, azok tudatos befolyásolásával tökéletesíti.

Célja az, hogy megtanítsa az agynak, hogy mi az az optimális állapot, amelyben az adott feladatot a leghatékonyabban tudja teljesíteni. Ha sikerrel járunk, akkor mondhatjuk azt, hogy a neurofeedback által egy kedvezőbb önszabályozó folyamatot sikerült beállítanunk, és sikerült ezáltal javítanunk az agyi funkciókat.

"Például a figyelem megtartásának képessége esetén ha valakinek az iskolai órán elkalandozik a figyelme, akkor annak meglesznek a következményei. Azonban az esemény (elkalandozott a figyelem) és annak következménye (rossz jegy) között lassú a visszacsatolás, túl sok idő telik el. Az EEG (Electroencephalogram) jel egyes fázisait vizsgálva viszont a figyelmi kihagyások azonnal visszajelezhetőek. Egyetlen neurofeedback ülés során közel 2000 alkalommal kap a kezelésben részesülő személy arról folyamatos visszajelzést, hogy megtartott-e a koncentrációja, vagy sem. Ezáltal az agy folyamatosan megtanulja, hogy hogyan tartsa fenn a figyelmet."(https://www.neurofeedbackgyor.hu)

A neurofeedback

  • fejleszti az agyi funkciókat és az önszabályozás képességét
  • javítja az általános kognitív és pszichofizikai képességeket biztonságos, non-invazív módszerrel
  • hatékony a gyermekek, serdülők és felnőttek esetében is
  • ezáltal az életet megnehezítő számos fizikális tünet, panasz megszűntethető, illetve betegség kialakulása megelőzhető

A biofeedback

Testünk legtöbb belső szabályozó folyamata "automatikus" szabályozás alatt áll. Számos agyi funkciónk azonban tudatosan szabályozhatóvá tehető, ha visszajelzést kapunk arról, hogy szándékolt céljainkat milyen mértékben sikerül teljesíteni. A biofeedback módszer folyamatos visszajelzések adásával érzékelhetővé teszi a testi folyamat azon pontjait, melyek módosításra szorulnak.

A biofeedback során az élettani folyamat mérésével és annak (pl. tapintás, látás, hallás útján történő) visszajelzésével egy tanulási folyamat valósul meg, amellyel a test nem optimális működése korrigálható (például vizelettartási nehézség/inkontinencia esetén).

A neurofeedback története

Az 1920-as években kezdődött. Hans Berger fedezte fel. Elkészítette az első EEG-t, azaz elektro-enkefalogrammot, melynek során elkülönítette az alfa és a béta hullámokat. 1929-ben publikálta, hogy az eltérő hullámok mögött klinikai tüneteket okozó betegségek állnak. A 1960-as években Neal A. Miller fektette le a biofeedback tréning alapjait, amely azt mondja ki, hogy operáns kondícionálással bizonyos agyi működések befolyásolhatók. 1974-ben írta le Billy Sterman, hogy az epilepsziás rohamok a módszer alkalmazásával csökkentek, és legtöbb esetben a gyógyszer is elhagyható. Joel Lubar a módszer elsajátításával figyelemzavaros gyerekeket kezelt sikerrel. A 80-as évektől Margaret Ayres koponyasérülteknél alkalmazta sikerrel, majd ő volt az első, aki egészségügyi szolgáltatásként kínálta.Ők ezen felbuzdulva életüket a neuroterápia fejlesztésének és elterjesztésének szentelték. A mai napig fejlesztenek és praktizálnak.