A kineziológus

2021.02.12

"Ha ma csökkentjük a stresszt, megelőzhetjük a holnap betegségeit."

(Dr.Wayne W. Topping kineziológus)


A kineziológia rávilágít a problémák gyökerére és feloldja a blokkokat, az egészség, a lelki egyensúly helyreállítását teszi lehetővé mellékhatások nélkül. Az érzelmekkel, a gondolatokkal, hitrendszerekkel, a fizikai testben lerakódott feszültségekkel foglalkozik. Az energetikai kineziológia rendszer gerincét a problémával kapcsolatos idegrendszeri struktúrák stresszmentesítése képezi, a kiegyensúlyozott energiaáramlás útjában álló akadályok feloldását célozza, beindítva a szervezet öngyógyító mechanizmusát. Nem diagnosztizál, a betegségek kezelésében kiegészítő terápiaként alkalmazható, nem helyettesíti az orvosi kezelést!

A megoldásra váró probléma meghatározása után a kineziológus izomtesztelést használ arra, hogy visszajelzést kapjon a tudat/tudatalatti/test szintjéről.  Az izomtesztelés alapja, hogy bármely stressz, negatív gondolat változást idéz elő a testben, tehát az izmokban, az izomtónusban is, ezt érzékeli a tesztelő. A kineziológus kérdéseket tesz fel a különböző kineziológiai rendszereknek megfelelően, közben enyhe nyomást gyakorol a vizsgált személy kinyújtott karjára. A kar izmai - közvetítve az agy, illetve a test sejtmemória szinten tárolt információit - erősen tartó vagy elgyengülő izomtónussal reagálnak. Ez teszi lehetővé, hogy fény  derüljön az adott probléma valódi okára, illetve annak legoptimálisabb korrekciójára. A cél az, hogy a negatív stresszeket a lehető legkíméletesebb módon távolítsuk el a testből és az elméből. A változás mindenkinek a saját ritmusában történik. Általában egynél több alkalmat vesz igénybe, a kezelések között 2-4 hét telik el.

  • NEP - kineziológia: Az öt alapérzelem idegrendszeri kiegyensúlyozását teszi lehetővé, ezek a neuroemocionális pályák.
  • LEAP - kineziológia: akupunktúrás pontok speciális kombinációinak érintésével, különböző agyi területekre és agyi pályákra gyakorol hatást, közvetlenül lehet őket stresszmentesíteni, ezáltal tartós pozitív változást elérni.
  • SIPS: Stressz Indikátor Pontok rendszerét az ausztrál születésű Ian Stubbings fejlesztette ki. Az energetikai rendszeren keresztül dolgozik az izmokkal, inakkal, szalagokkal, idegrendszerrel, mellékvesével...Hatékony mozgási problémák, fájdalmak esetén és jól kiegészíti az érzelmi oldások folyamatát is.
  • GLIA: Gliasejt oldási folyamat, a gliasejtek szerepet játszanak az ingerülettovábbítás során az idegi funkciók modulációjában, regulációjában (szabályozásában) és szinkronizációjában. A folyamat kiterjed az astrocytákra, oligodendritekre, microgliákra, ependymsejtekre, swann sejtekre.
  • BAP: Body alignment program. A test homeosztázisra törekszik, ebbe beletartozik a szerkezeti egyensúly is. Ez a rendszer dolgozik az Atlasszal, Ékcsonttal, Állkapocsízülettel, Nyelvcsonttal, figyelembe veszi a vállak, csípő és a lábak helyzetét, a kiegyensúlyozás az ékcsont révén a szemizomzatot is érinti. Amikor ezek a struktúrák nem dolgoznak együtt, akkor komoly kihatással lehetnek az agyintegrációra. A negatív hatás megszűnésekor javul a tanulási képesség, a koncentráció, a figyelem, jótékony hatással van a fogcsikorgatásra, migrénre, egyensúlyproblémára. 
  • Stress Release: Dr.Wayne W. Topping alkotta meg, Selye János stressz elméletét alkalmazta a gyakorlatban a kineziológia keretei között. 
  • One Brain: Kidolgozása Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candance Callaway nevéhez fűződik. A problémák érzelmi hátterével foglalkozik. A kliens jelenbeli problémájának megoldására izomteszteléssel megkeresi azokat az életkorokat, melyek összefüggésben vannak a megoldandó konfliktussal. A negatív emlékeket különböző korrekciók segítségével oldja fel, beindítva a test öngyógyító mechanizmusát, helyreállítva a test energetikai egyensúlyát.  
  • Touch for Health: Dr. John F. Thie alkotta meg. A 14 fő meridiánhoz tartozó, 14 különböző izom tesztelésével feltérképezhető az egész szervezet energetikai állapota. Az energetikai kiegyensúlyozatlanság korrigálása a neurolymphatikus reflexzónákon, a neurovascularis reflexpontokon, a meridiánokon és a meghatározott akupunktúrás pontokon keresztül történik. 
  • Brain Gym: Az Edu-Kineziológia megalapítója dr. Paul E. Dennison. Ennek a rendszernek része a Brain Gym. Központi témája a tanulási képességek előmozdítása, a zavarok korrigálása. Dennison, két iskolapszichológus -Doman és Delacato- módszerét fejlesztette tovább. Ők arra jöttek rá, hogy a test középvonalát keresztező mozgás, kedvezően hat a tanulási képességekre, és ezzel össze tudják hangolni a két agyféltekét. Dennison nevéhez fűződik a laterális behangolás, melyben azonos oldali mozgással kombinálta a középvonal-keresztező mozgást a tökéletesebb eredmény érdekében. Egyszerű, könnyen megtanulható mozgásokból álló gyakorlatsor, mely rendszeresen végezve megkönnyíti a tanulási folyamatokat.