Táplálkozás

2018.02.13


Az egészséges táplálkozásnak minden életkorban alapvető jelentősége van. Szerepe van például többek közt a testi-lelki egészség, jó szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzése, az optimális növekedés, az egészséges öregedés szempontjából.

Miben segít a Vitalped-dietetikus

 • Válaszol arra, hogyan célszerű kialakítanunk egyéni étrendünket!
 • Igény szerint összeállítja az étrendet!
 • Feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése! 
 • Az egész étrendnek a szervezetre, betegségre való hatását is figyelembe veszi, a vitaminok, a rostok, az emészthetőség, az egyéni ízlés és a gyakorlatban való megvalósítás alapján. 
 •  Egyedül a dietetikus jogosult táplálkozáshoz kapcsolódó diagnosztizáláshoz és étrend terápia folytatáshoz táplálkozási problémával, orvosi zavarral küzdő beteg esetén. 
 • A dietetikusok rendelkeznek a legkorszerűbb tudományos ismeretekkel a táplálkozás, az egészségtudomány és a betegségek terén.


Az első hivatalos magyarországi étrendi javaslat 1987-ben a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság közös állásfoglalásaként fogalmazódott meg. Ezt 1996-ban a Szívbarát Program Élelmiszer-útmutatója, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet által 2004-ben készített javaslat követte a Belgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlásával.


Genetikai, környezeti vagy életmódbeli tényezők befolyásolják a hosszú távú egészség kérdéseit.  A szervezet egyensúlyi állapota felborulhat, olyankor annak helyreállítása  szükséges.
Javasolt étrend

Az OKOSTÁNYÉR elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlását.

Életkori sajátosságot figyelembe kell venni!

Kulcs a változatosság! 


Top 10 OKOSTÁNYÉR® tipp

 1. Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve.
 2. Tízóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.
 3. Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát. 
 4. Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában.
 5. Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, pl. sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk. Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra, pl. Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl.
 6. Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is!
 7. Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot! Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen. Az ivóvíz bejegyzésnél részletes információ olvasható. 
 8. Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só- és cukortartalmát. Helyezzünk nagyobb hangsúlyt az alacsonyabb értékekkel rendelkező termékekre!
 9. Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére!
 10. Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz!