Az ivóvíz

2018.02.07

Egy átlagos felnőtt teste legkevesebb 60- 65% vizet tartalmaz. Az idős embereké kevesebbet. A gyermekek teste pedig arányaiban jóval többet. Egy ember a bőrén keresztül elpárologtat 500 ml vizet, a lélegzetével eltávozik 350 ml, a széklettel elveszít legkevesebb 150 ml-t egy átlagos nap során. További 1 l vízre van szükség ahhoz, hogy a szervezet megszabadulhasson a napi anyagcsere során keletkező salakanyagoktól. A gyermekek testének felszíne a testsúlyhoz viszonyítva, arányaiban jóval nagyobb, így súlyukhoz képest több vizet párologtatnak el, anyagcseréjük jóval élénkebb, fizikai aktivitásuk jellemzően nagyobb, mint a felnőtteké.

Kánikulában, erős fizikai munka során több a folyadékvesztés, több vízre van szükség.
Kánikulában, erős fizikai munka során több a folyadékvesztés, több vízre van szükség.

Gyermek vízigénye:

Hat hónapos korig a mindennapi folyadékigény (beleszámítva a 88% víztartalmú anyatejet is) kb. 150-190 ml minden egyes testsúly kilogrammra. Egy 4 kg testsúlyú babáé kb. 600-750 ml.

Fél éves kor után, kb. két éves korig minden 10 kg-nyi testsúlyra számítva legkevesebb 1000 ml, azaz 1 l. Naponta. Egy átlagos, 12,5 kg súlyú csöppség legkevesebb 1250 ml folyadékot igényel.

Három éves kor körül sem kevesebb, mint 900 ml, minden 10 kg-nyi testsúlyra. Egy átlagos, 14,5 kg súlyú három évesnek legkevesebb 1300 ml folyadékra van szüksége naponta.

Négy-nyolc éves kor között is legkevesebb 750 ml, minden 10 kg-nyi testsúlyra. Egy 20 kg-os testsúlyú kisgyermek legkevesebb 1500 ml folyadékot igényel.

Kilenc-tizennégy éves korban legkevesebb 600 ml, minden 10 kg testsúlyra. Egy 40 kg-os gyermeknek minimum 2400 ml folyadékot kellene elfogyasztania.

(dr. Lenkei Gábor Egészséges csemeték c. könyve alapján) 


Egy felnőtt szervezet vízigénye:


50 kg-os ember esetében 2,25 liter

70 kg-os ember esetében 3,0 liter

100 kg-os ember estében 4,5 liter

A víz tisztítása

Az ivóvíz mikrobiológiai szempontból fogyasztható. A vizeket hipoklorittal (hipóval), klórgázzal vagy klórdioxiddal szokták fertőtleníteni, így tisztán érkezik a lakásig vagy a vízóráig. Utána a régi csövekből oldódhat nehézfém, például az ólomszennyezésnek nincs íze, szaga, viszont káros hatású a magzatra, a gyerekek szellemi fejlődésére, a vitaminok, nyomelemek, ionok felszívódásánál okozhat problémát. Ha a víz eredetéről nem vagyunk biztosak, érdemes felforralni. Ellenőrzések listáiban megtalálhatóak azok az országok, ahol nem ajánlják fogyasztásra a csapvizet, tehát ásványvíz, palackozott víz vásárlása ajánlott.


Létezik más víztisztító eljárás?


Lehet víztisztító berendezéseket is használni, a zeolitot, ioncserélő műgyantákat és fordított ozmózis membránt alkalmazó gépeket ajánlja a magyar Országos Környezet-egészségügyi Intézet tájékoztatója. Számos cégnél megvásárolható! Szívesen nyújtunk további tájékoztatást a kedvezményes vásárlási lehetőségekről is.

Megjegyzés:

  • Igyunk rendszeresen, egyenletesen elosztva a szükséges mennyiséget a nap folyamán, ezenkívül akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk!
  • Intenzív, vagy hosszas sportoláskor, fizikai munka esetén fellépő fokozott verejtékezéskor ne csak a folyadék, hanem a só pótlására is ügyeljünk, ilyenkor válasszunk nátriumtartalmú italokat (pl. sportitalok)!