A vitaminok és a fejlődés

2018.03.14

Vitamin

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

Vannak zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B-vitaminok, C-vitamin, folsav, biotin) vitaminok, melyek kivétel nélkül fontosak ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van a bevitelükre. A zsírban felszívódó vitaminokat pedig szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, csak ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az adott étel.

Ételeink elkészítése közben - párolás, főzés, sütés - azok vitamintartalma jelentősen csökkenhet. Ezért rendszeresen fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket is!

Étrend-kiegészítők/tanácsadás nálunk
Étrend-kiegészítők/tanácsadás nálunk

Az agy vitaminokat igényel


Miközben mérete csupán a testtömegünk kettő százalékát teszi ki, elhasználja a test energiájának és a vérnek 20%-át. Tízszer annyi tápanyagot igényel, mint a test többi szövete.

Nem meglepő ennek a témának a kidolgozása, hiszen a tanulási folyamatunkat lassíthatja az agyi működés kielégítetlensége.

Tápláljuk és védjünk neuronjainkat! 

Hogyan?

A sötét gyümölcsök (szeder, áfonya) az antocianin miatt növelik a vérerek integritását, javítják a keringést. Magas flavonoid és C-vitamin tartalmuknál fogva védik a sejteket a környezeti ártalmaktól, mint antioxidánsok. Fogyasztásuk csökkentheti az agyér-elzáródás (stroke) kialakulásának esélyét. Fogyasztás ajánlott naponta fél bögrével.

Az agy a legzsírosabb testrészünk. és a zsírtartalmának 70%-a Omega-3 zsírsavakból áll (lenmag olaj, halolaj). A zsíros halak húsa kiváló Omega-3, B-vitamin és Q-10 forrás. Mindhárom az agy és az érrendszer támogatásában vesz részt.

A dió teljes B-vitamin sorozatot, fehérjét, ásványi sókat, vasat, cinket, káliumot, magnéziumot tartalmaz, az agy táplálékait. A Q-10 és szelén az agysejteket védi.

A lecitin minden élő sejtben megtalálható, pl. agysejtekben és a májban. Az agysejtek esetében a lecitin a felelős az információ egyik sejtről a másikra történő átjutásáért. Képes feloldani a koleszterint és a véráramba juttatni.

A csíra gazdag proteinben, B-vitaminokban és ásványi anyagokban.

A joghurt fehérje tartalma aminosav összetételű, gazdag az agyat stimuláló tirozin és szegény az azt lenyugtató triptofán nevű aminosavban.

A Ginkgo biloba gyógynövény a hajszálerek rugalmasságát és átjárhatóságát biztosítja.Napi 60-120 mg a hatékony adagja.

A rozmaringot a népi gyógyászatban az emlékezés virágának nevezték. Hozzájárul a koncentrációhoz, megnöveli a fej és az agy vérellátását.  

Az agyunk szürkeállományának 80%-a víz, ez szállítja a sejtekhez a tápanyagokat, az oxigént és onnét elviszi a keletkezett salakanyagot.  A víz hiánya először az agy elfáradásában mutatkozik meg.

Az étrend-kiegészítők

Nem használható étkezés helyett. Nem tudják kivédeni a helytelen szokások, a dohányzás, a mozgásszegény életmód következményeit. Alkalmazásuk nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, az esetleg szükséges kezelést, a nem megfelelő adagolás pedig gátolhatja egyéb anyagok felszívódását.


Életünk során vannak olyan állapotok, olyan életszakaszok, amikor a kiegyensúlyozott táplálkozáson túl különféle vitaminkészítmények szedésére is szükségünk lehet, tehát étrend-kiegészítő formában juttatjuk a vitamint a szervezetbe. Például többek között ok lehet erre a sok munka, alváshiány, pénzhiány, akár betegség vagy az időskorba való átlépés, állapotosság.

Ráadásul a különböző konyhai műveletek csökkentik az élelmiszerek ásványi anyag- és vitamintartalmát, ráadásul a különböző környezeti hatások is hatással lehetnek az életmódunkra.

Fitoterápiás vagy gyógyhatású készítmények vannak a piacon,  amelyeket többnyire étrend-kiegészítőnek, gyógyhatású élelmiszernek, funkcionális élelmiszernek neveznek.


További források:

https://mgyk.hu/index.php?id=a-biztonsagos-etrend-kiegeszito-programrol-folyamatosan-frissitve

https://www.mekisz.hu/index.php?page=pages&title=megallapodas_dokumentumai

https://www.gyogytermektar.hu/